Vitorlás és katamarán kölcsönzés

A Sportkörben többféle vitorlás csónakot, sportvitorlást, illetve katamaránt lehet kölcsönözni. Nem meglepő módon, ezek vezetéséhez jolle vitorlás- vagy katamarán vitorlástudás szükséges! Amennyiben ez a képességed még hiányzik és ezen szeretnél változtatni, vagy szeretnéd felfrissíteni régen megszerzett tudásod, ezt megteheted tanfolyamainkon. Ha pedig már tudsz vitorlázni vagy/és katamaránozni, ezt kérlek igazold valamilyen formában.
A vitorlástudás igazolására magyar kedvtelési célú hajóvezetői engedélyt kizárólag túrakalóz vitorlásunk kölcsönzéséhez fogadunk el. Minden más (sport)vitorlás vagy katamarán elvitele az alábbi módon lehetséges:
– Egy órás közös vitorlázás a Sportkör vitorlás oktatójával, amely során demonstrálhatóak a szükséges alapkészségek (azaz “házi vizsga” egy magánóra keretében);
– Megfelelő dinghy/jolle (azaz vitorlás csónak) vagy katamarán képesítés a következő hiteles külföldi szervezetek részéről: RYA, VDWS, VÖWS stb.
– Vitorlás szakember (pl. edző, versenyző) aláírásával ellátott igazolás a szükséges vitorlás jolle vagy katamarán gyakorlati alapkészségekről (a mintanyomtatványok linkjét lásd mindjárt alább)
– A Sportkör 10 órás tanfolyamának sikeres elvégzése.

A sportvitorlás kölcsönzéshez szükséges jolle gyakorlati alapkészségek listáját ITT tekintheted meg vagy töltheted le, a katamaránra vonatkozó szükséges készséglistát pedig ITT. Részletes kölcsönzési feltételeink ITT olvashatóak. Jó szelet!


Laser – vitorlás vízi sporteszköz

220px-Laser_Standard_160588_01Főbb adatok
hossz: 4,2 méter
szélesség: 1,39 méter
súly (hajótest): 58,97 kg
vitorlafelület (standard): 7,06 nm

Leírás
A Laser a világ egyik legnépszerűbb tanuló- és sportvitorlása, mivel ötvözni tudja a praktikumot és egyszerűséget erősebb szélben mutatott kiváló menettulajdonságokkal. A hajóról és altípusairól további részleteket ITT találsz.

Kinek ajánljuk?
– azoknak akik egyedül szeretnének csiszolni vitorlástudásukon, legyen szó akár az alapokról gyenge szélben, vagy haladó vitorlázásról erősebb szélben
– azoknak akik egyedül mennek vitorlázni


420-as vitorlás csónak 

Főbb adatok
kivitel: sportos, egytestű, bermuda-vitorlázattal felszerelve
hajótest hossza: 4,2 méter
árboc magasság: 6,26 méter
hajótest súlya: 80 kg
alapvitorlázat (orr- és nagyvitorla) felülete: 13,05 négyzetméter
legénység: 1-3 fő

Leírás
A 420-as vitorlás jolle egy agilis, sportos, kikönnyített vitorlás, mely népszerű verseny- és tanuló hajóvá vált itthon és külföldön egyaránt. A kormánymozdulatokra és a testsúly-áthelyezesékre azonnal reagál, nagyon jól manőverezhető, megfelelő szélviszonyok között és hozzáértő kezekben könnyedén siklásba hozható.

Kiknek ajánljuk?
Azoknak akik tanulnak vagy gyakorolnak, továbbá azoknak akik egy sportosabb vitorlás élményre vágynak.


470-es vitorlás csónak

Főbb adatokWP_20150710_09_12_21_Pro
hossz: 4,7 méter
szélesség: 1,69 méter
hajótest súlya: 120 kg
alapvitorlázat felülete: 12,7 nm
spinakker felülete: 13 nm

Leírás
A 470-es vitorlás régóta olimpiai szám. Versenyszemélyzete két fő, a legénység trapézon áll, a hajótest megfelelő szélviszonyok esetén hosszasan siklásban tartható.

Kinek ajánljuk?
Aki szeretné kipróbálni a 420-as nagyobb, komolyabb változatát.


Kalóz vitorlás csónak (túra)

Főbb adatokP1060668 (Másolás)
kivitel: stabil, egytestű, bermuda-vitorlázattal felszerelve
hajótest hossza: 5 méter
árboc magasság: 6,29 méter
hajótest súlya: 218 kg
alapvitorlázat (orr- és nagyvitorla) felülete: 10 négyzetméter
legénység: 1-4 fő

Leírás
A Kalóz vitorlás különösen Közép-Európa tavain elterjedt hagyományos építésű, stabil, kényelmes vitorlás csónak. A Balatonon előszeretettel használják vitorlás oktatásra és túrázásra. Egyszerű kivitelű és könnyen kezelhető.

Kiknek ajánljuk?
Mindazoknak akik egy kellemes vitorlázásra vágynak és szeretnének akár négyen is elférni a hajóban.


Kalóz (verseny)

Fő paraméterit tekinteve a versenykalóz megegyezik a túra kivitelű kalózzal, azonban minőségi és összetett felszereltsége  alkalmassá teszi a versenyhajókra jellemző finombeállításokra.

11062793_933225113404134_6885688030796851807_o-2


Hobie 14 katamarán

Főbb adatokszorf_katalogusok
kivitel: kéttestű “strandkatamarán”, forgó árboccal és egy- vagy kettő bermuda vitorlával felszerelve
hajótest súlya: 110 kg
hajótest hossza: 4,25 méter
árboc hossza: 6,48 méter
nagyvitorla felülete: 10,46 nm
szélesség: 2,34 méter
legénység: 1-2 fő
Leírás: A legkönnyebben kezelhető, egyedül is használható katamaránunk.


Prindle 16 katamarán
Főbb adatok
kivitel: kéttestű “beachcat”, forgó árboccal és bermuda-vitorlázattal felszerelve
hajótest hossza: 4,88 méter
árboc magasság: 7,92 méter
hajótest súlya: 136 kg
alapvitorlázat (orr- és nagyvitorla) felülete: 17,56 négyzetméter
legénység: 2-3 fő

Leírás
A Prindle16 külső megjelenését és főbb jellemzőit tekintve nagyon hasonlít a Hobie16 strandkatamaránhoz, annál némileg robosztusabb kivitelben, trambulinállvány nélkül. A dupla test meglehetősen nagy menetstabilitást nyújt, azonban mint minden hasonló vízi sporteszköznél, a manőverek (pl. forduló) végrehajtása itt is némi gyakorlatot vagy előképzettséget igényel. Kis merülése miatt sekély vízben is biztonsággal használható. A speciális testkiképzés lehetővé teszi hogy a hajó cirkáló szakaszban svertek nélkül is nagyon jó hatásfokkal és sebességgel vitorlázzon.

Kiknek ajánljuk?
Azoknak, akik a vitorlással is szeretik a sebességet, azoknak, akik a katamarán nyújtotta speciális élményekre vágynak; továbbá azoknak akik egytestűvel már megtanultak vitorlázni és egy katamarán-tanfolyam után szeretnének rutint szerezni.


Prindle 18-2 katamarán

prindle18-2Főbb adatok
kivitel: kéttestű svertes, forgó árboccal és bermuda-vitorlázattal felszerelve
hajótest hossza: 5.49 méter
hajótest szélessége: 2.59 méter
árboc magasság: 8,5 méter
hajótest súlya: 170 kg
alapvitorlázat (orr- és nagyvitorla) felülete: 21,65 négyzetméter
legénység: 2-3 fő

Leírás
A Prindle 18-2 katamarán a standard Prindle 18″-as katamarán professzionálisabb változata, amely mind a hajótest formájában, mind pedig felszereltségében, menettulajdonságiban és sebességében prindle18is a nagyobb, 20 lábas versenykatamaránokhoz áll közelebb. Ennek ellenére kezelése a gyakorlott legénység számára egyszerű. A tengelyen elforduló svertek miatt a megfeneklés normál esetben nem jelent problémát.

Kiknek ajánljuk?
Azoknak akik készség szinten tudják kezelni a katamaránokat, a leggyorsabbak szeretnének lenni a vízen, illetve nehezebb súlyúak.