Vitorlás kezdő

10 órás alaptanfolyam (napi egy, két- vagy napi 2×2 órában)

4 órás tanfolyam (napi egy, két- vagy 2×2 órában)

Sportkörünkben a vitorlás oktatás elsősorban kiscsoportos (1-4 fő) tanfolyami keretek között működik, de van lehetőség beiratkozni privát órákra is. soltesz_hannaAz órákat vitorlás versenyző vagy hivatásos vitorlás oktató vezeti. Az oktatás egységes tananyag és tanmenet alapján folyik, de alkalmazkodunk a részt vevők tudásszintjéhez is, azaz egyénileg változhat hogy pl. egy 10 órás tanfolyam (vagy alaptanfolyamok) során meddig jutunk el. Az órabeosztás rugalmas, ezt közösen egyeztetjük a résztvevőkkel a tanfolyam elején.

Ami viszont fix, az a (gyakorlati vizsgával is bizonyítható) alap tudásszint. A kezdő tanfolyam(ok) célja, hogy egy bizonyos vitorlás alapszint elérésével a tanuló normál körülmények között BIZTONSÁGOSAN, a szakma alapokat betartva tudja használni a vitorlás csónakokat. Ennek a tudásnak a birtokában már lehet önállóan is felszerelést bérelni. Az alapvető vitorlás gyakorlati alapkészségek a következők:

  • szélkör menetirányainak stabil megvitorlázása megfelelő vitorla- és svertbeállításokkal
  • borulási gyakorlat
  • halzolás- és forduló stabil mozgással ás kormányátvétellel
  • bójára/stéghez állás
  • vízből mentés
  • felkészülés vihar érkezésére: a közelgő vihar jelei (elmélet), nagyvitorla lehúzása és svert megfelelő mértékű felhúzása 30mp alatt
  • csomók és kötélhasználat: bow-line, szabadon választott kötélvégi csomó, szabadon választott kötélvégek összekötésére való csomó, kötél rögzítése (klemm, bika, farkasfog)
  • jolléra vonatkozó főbb előírások (kötelező felszerelés, vízi szabályok)
  • jolle fel- és leszerelése: alapelvek.
  • jolle vízretétele és kisójázása különböző szélviszonyok között: alapelvek

Az oktatás magában foglal elméleti és gyakorlati foglalkozásokat, felügyelet alatt történő önálló feladatvégrehajtást, továbbá (igény szerint) írásbeli és gyakorlati vizsgát, melynek sikeres elvégzéséről tanulóink részére igazolást állítunk ki. Igény szerint pedig (külön térítés fejében) pedig osztrák VÖWS-igazolványt.

cropped-kaloz_gyerekek.jpg

Kinek érdemes vitorlázni tanulni?
Mindenkinek, aki ehhez kedvet érez:) Bővebben: annak, aki nem csak napozással (vagy hűvösebb idő esetén a szobába bezárkózva) szeretné eltölteni balatoni szabadidejét, netán vonzza a vízi dimenzió, vagy csak jól érzi magát a helyszínen. Netán bérelni szeretne vitorlást a barátokkal és ehhez van szüksége a tudásra.

Milyen idős gyerekek kezdhetnek vitorlázni?
A rendelkezésünkre álló eszközpark 9-10 éves kortól már lehetővé teszi a vitorlázás megtanulását.

Hogyan néz ki az órabeosztás?
Általában kétórás blokkokban zajlik le egy 10 órás alaptanfolyam, napi egy vagy két (délelőtti és délutáni) oktatási blokkal. Természetesen igyekszünk rugalmasak lenni, a tanfolyam elején beszéljük meg a részleteket.

Milyen tanfolyamok vannak?
10 órás alaptanfolyam fedi le a kezdő tematikát. Van lehetőség azonban az első négy órára való feliratkozásra (4 órás “bekóstoló” tanfolyam).

Magán- vagy csoportos oktatásról van szó?
Az oktatás kiscsoportos (max 3-4 fős, hasonló tudásszinten lévő) keretek között zajlik. Az oktatást egy fő jelentkezése esetén is megtartjuk (feláras).

Mennyire lehet megtanulni vitorlázni egy ilyen oktatáson?
A kezdő 10 órás alaptanfolyamon a résztvevők a vitorlázás alapjait sajátítják el. Ezek birtokában képessé válnak – optimális körülmények között – a sporteszköz biztonságos irányítására, vissza tudnak vitorlázni oda ahonnan indultak. Alkalmassá válnak önálló gyakorlásra – azaz arra hogy nálunk vitorlást bérelhessenek.

Mi a feltétele a vitorlás oktatáson való részvételnek?
A biztos úszni tudás és a tanfolyam díjának befizetése.

Mi a teendő hűvösebb idő vagy vihar esetén? Elmaradhat az óra?
Óra nem maradhat el, hiszen a rossz idő kiváló alkalom az elméleti rész elsajátítására. Hűvös idő esetén meleg neoprén ruházatot biztosítunk tanfolyamosainknak.

Szükséges-e előre jelentkezni?
Amennyiben tudják hogy milyen időpontban szeretnének oktatáson részt venni, kérjük keressék meg munkatársunkat telefonon vagy e-mailben. Természetesen ha már a helyszínen vannak, személyesen is tudunk egyeztetni.

Miért érdemes oktatáson részt venni? Ha már tudok egy kicsit vitorlázni, nem érné meg jobban bérelni felszerelést és magamban megküzdeni az elemekkel?
Természetesen ez lehetséges amennyiben rendelkezel a szükséges minimális tudással. A tanfolyam díja azonban sokszor nem, vagy alig haladja meg a bérlés költségeit, nem is szólva a szakszerű oktatás által nyújtott hosszútávú előnyökről.

Hogyan tudok tanfolyamra jelentkezni?
Személyesen a helyszínen, telefonon: 06/70-600-86-51, vagy akár e-mailben: info@wasserstart.hu és a weboldalon keresztül.

Jó szelet!