Szakirodalom

A vitorlás sportok szakirodalma óceánnyi méretű és a legjobb gyűjtemények, sorozatok angol nyelven érhetőek el (pl. RYA kiadványok, Sail to Win sorozat). Az alábbiakban bizonyos tematikus szempontok szerint válogattunk össze néhány művet és listát hogy megkönnyítsük a tájékozódást, önképzést, netán vizsgafelkészülést.


A budapesti Semmelweis Egyetem-TF vitorlás oktatói és edzői képzésén az elmúlt években megadott szakirodalmi lista:

Bill Gladstone:Versenyvitorlázás taktika THE 2004.
Tóth Kálmán: Szélcsendben, viharban. Sportkiadó Bp. 1978.
Versenyszabályok (The Racing Rules of Sailing) ISAF-MVSz 2009-2012
Versenyjelzések: MVSz kiadvány Budapest 2002.
Dong Szduyver:Vitorlás iskola Egyetemi kiadó1992.
Dulin J-Dulin L: Vitorlássport Kékszalagkiadó Bp. 1993.
Dulin Jenő: Csomók. Gabó kiadó Bp. 2003.
Bedő István: Vitorlázz velünk Sport kiadó Bp. 1966.
TwainBraden: Vitorlázók kézikönyve Alexandra kiadó 2003.
Nagykáldi Csaba: Sportpszichológia (Ajánlott irodalom)
Becske Ö.-Wágner I: Műanyag hajótestek és hajószerkezetek készítése Műszaki kiadó Bp. 2009. 03. 26.
Ruják István: Magyar vizek vitorlásai Atheneum Bp. 2209.
Dulin Jenő: A magyar sport enciklopédiája in: Vitorlázás Kossuth kiadó 2002.
Vitorlázás (MVSz hivatalos lapja) megjelenik 1970-től
Hajó magazin. Megjelenik 1993-tól Panoráma kiadó
Aqua Magazin. Megjelenik 1999-től


Az NKH bekvízi kedvtelési célú hajóvezetői jogosítvány megszerzéséhez megadott szakirodalmi lista elérhető ITT.


Galántha Gergely vitorlás oktató kommentált bibliográfiája

Rodney Pattisson: Tactics. Fernhurst Books, 1992.
A kétszeres olimpiai bajnok brit repülő hollandi vitorlázó könyve teljes körűen mutatja be a versenyvitorlázás műfaját minden oldalról. A könyv – ellentétben számos szakmai munkával – jól van megírva, igen olvasmányos, átláthatóan strukturált és a szerzőnek többféle versenyosztályban megszerzett egyéni tapasztalatain alapul. Az angol szakkifejezések beható ismerete nélkül viszont a pusztán műkedvelő magyar olvasónak nehéz követni a taktikai fejtegetéseket.

Anne Hammick: Ocean Cruising on a Budget. A&C Black 3PL; 2Rev Ed edition (1 Jan 1990).
A könyv magyar címe az lehetne: hogyan valósítsük meg óceáni vitorlás álmainkat minimális költséggel? A könyv tehát nem versenyzőknek, hanem hobbivitorlázóknak szól; praktikus tanácsokat ad arról, milyen szempontok szerint kell felszerelkezni hosszú távú tengeri túrákra, a hajóvásárlástól egészen a vízi technikai részletekig. A könyv egyes technikai megállapításai vitathatóak, de nagyon jó szemléleti keretet ad ahhoz hogy hogyan is kezdjünk neki egy ilyen projektnek, akár kívülállóként is.

Tóth Kálmán: Szélcsendben, viharban. Sportkiadó Bp. 1978.
A nyolcvanas évek végén elhunyt és Földváron vitorlázó “Káli bácsi” könyve balatoni nézőpontból dolgozza fel a vitorlázás minden területét: a sportág és életforma világtörténetét, az anyagokat és hajóépítést, a versenyzést az alapozástól kezdve a vízi edzésig, a vitorlázás fizikáját valamint a túravitorlázás csínját-bínját, mindezt élvezetes stílusban, ábrákkal, kincset érő fekete-fehér képekkel a balatoni vitorlázás elmúlt több mint fél évszázadáról. A könyvből természetesen hiányzik a legutóbbi évtizedek technikai fejlődésének elemzése (a második, átdolgozott kiadás a hetvenes évek végén jelent meg), de az alapok tekintetében változatlanul a magyar nyelven elérhető egyik alapmű.

Francis Chichester: Along the Clipper Way. Hodder and Stoughton. 1966.
A modern szólóvitorlázás úttörője, a lovagi címmel is kitüntetett és repülős rekordokat is felállító Chichester rendkívül tudatosan tervezte meg vitorlás földkerülő útját, amelynek történetét a magyarul is megjelent “Gypsy Moth IV vitorlással a Föld körül” című könyvében írta meg. Útja előtt a felkészülés során kiterjedt szakirodalmi kutatást folytatott, és ebből állt össze az “Along the Clipper Way” címmel megjelent szemelvénygyűjtemény. A könyv tehát elsősorban nem Chichester munkája, hanem az ő szempontjai szerint összeválogatott és általa kommentált szerzők és írások halmaza, melyek a földkerülő út egyes szakaszairól szólnak. A szemelvények szerzői sem akárkik – Francis Drake-től kezdve napjainkig meghatározó vitorlázók, vagy éppen ismeretlen de annál különlegesebb tapasztalatokat rögzítő tengerészek.

Royce’s Sailing Illustrated sorozat
Az ötvenes évektől a kilencvenes évekig rendszeresen megjelentetett Sailing Illustrated egy olyan kézikönyv, amely elképesztően jól egyesíti magában a lexikon, kézikönyv, képeskönyv, szakirodalmi tájékoztató és a különböző vitorláskészségek rendszerezésének szempontjait, mindezt a lehető legélvezetesebb rajzos-szöveges formában. Kézikönyvként és olvasmányként is egyaránt működik.

Frank Robb: Handling Small Boats in Heavy Weather. Quadrangle Books; First Edition edition (1965).
Alapmű amely kifejezetten biztonsági szempontból elemzi a tengeri túravitorlázást; azaz hogy milyen szakmai feltételei vannak a túlélésnek vitorláshajón egy óceáni viharban, milyen előkészületeket kell tennünk havária esetére, milyen biztonsági szempontokra kell figyelemmel lennünk, mennyire hasznos (ha egyáltalán…) a tengeri horgony, ésatöbbi…és mikor van az amikor a szerző szerint már nincs mit tenni csak bezárkózni a hajótestbe és a lehető legpontosabban idézni a Miatyánkot.

Penny Haire – Yachtmaster: Advanced Navigation Theory, Safety and Seamanship. Royal Yachting Association (16 Nov 2001)
A tengeri vitorlázás technikájának átfogó kézikönyve, mindez tömören, sok rajzzal és példával, a kiadó RYA színvonalán és igazi élvezetes angolszász stílusban.


Windsurf / Szörf / Széllovaglás

A magyar szörfözés úttörői, pl. Welesz Rudolf, Ganszky Micu és mások az akkori körülmények (70-es évek eleje) között nyugatról igyekeztek megszerezni minden elérhető tudást. Az egyik első magyar nyelvű kézikönyvet Pfenningberger Ottó és Bedő István írta (első kiadás: 1982). Az alapok szempontjából a könyv máig használható, a sportág technikai fejlődése azonban némileg elavulttá tette a 90-es évek előtt született műveket.

Tricktionary II: The Ultimate Windsurfing Bible. Tricktionary Publishing; 2nd edition (2008)
A modern freestyle szörfözés teljes körő kézikönyve, több száz trükkel, ábrával, magyarázatokkal. Aki szeretne fejlődni technikailag, netán szeretné megérteni hogyan csinálják a menő windszörfösök a látványos trükköket, ez a nem éppen olcsó de meglehetősen esztétikus, látványos könyv kihagyhatatlan.