Derékfájás, porckorongsérv, dekompresszió és centralizáció

Harminc fölött lejár a gari: felnőtt korunk nagy részében a hát- és derékfájás valamilyen formában jelen van a mindennapjainkban. Számos derékfájással küzdő sporttárssal találkozom a vízisportolók között is, amelynek számos oka is lehet, például hogy egyébként is vízisportolókkal találkozom:) De tény hogy egy sportvitorláson sem mindig ideális testhelyzetben ücsörgünk, nem is szólva az otthoni számítógépezésről. Hogy ne kelljen életünket meghatározó sportágainkról lemondani hosszú távon sem, vagy ha már okozott problémát a hátfájás, érdemes lehet kicsit legalább alapjaiban feltérképezni a derékfájás mibenlétét, hiszen végső soron nekünk magunknak kell dönteni arról hogy szükség esetén milyen megoldásokhoz folyamodunk, legyen az a kérdés negligálása, edzéstípusváltás, terápia vagy műtét.

A derékfájás mint a mindennapi élet velejárója, átfogóan bemutatásra kerül ebben a frappáns kis videóban:

Bene Máté gerincgyógyász a Youtube-on és saját weboldalán számos olyan anyagot osztott meg, amelyek nemcsak közérthetően mutatják be a porckoronggal kapcsolatos panaszok kialakulásának folyamatát, de világos alapelveket is rögzítenek a megelőző és a műtételkerülő (gyógy?)tornához.
Az alábbiakban megtekinthetőek az alapvetések, a többi anyag a videómegosztón vagy a porckorong.hu oldalon.

A porckorongsérv kialakulása

A porckorongsérv kezelése, helyes ülőtartás

A denevérpad használatáról

A tartás javítását és a core-izomzat fejlesztését célzó, valamint a gerinc és térdízületek számára kíméletes edzés szempontjait lásd  ITT.

Néhány technikai infó:
Derék- és egyéb ízületi problémák esetén természetesen keressünk szakorvost. Budapesten a Sportkórház adná magát, de elképesztő túlterheltségük a hatékonyság rovására megy: sportsebészetre, ortopédiára általában több mint egy hónappal előre lehet csak bejelentkezni, a várva várt napon a vizsgálatra való sok órányi kellemetlen várakozással (a beutaló kérését, röntgent is beleértve) az egész nap kiesik, mindez általában egy néhány perces vizsgálatért. A Sportkórháztól nem messze, a Királyhágó utcában található az Országos Gerincgyógyászati Központ is. Mindenesetre első lépésként praktikus lehet egy Ultrahang- vagy MRI vizsgálat, melyet számos helyen végeznek magánrendelőkben is, ennek költsége 10e, illetve 25e Ft körül mozog, előnyük viszont hogy 2-3 napos átfutással is fogadnak és sokszor minimális várakozási idővel kell csak számolnunk a vizsgálattal összefüggésben. Ilyen pl. a központi helyen (Bajcsy-Zsilinszky út 50. szám alatt) található dr. Esztergályos János rendelője: Arthros Plus 06-1-269-0882. Budapesten gyógytornából nagyon nagy a választék, nekünk egyebek mellett Mészáros Angélánál voltak pozitív tapasztalataink.