Kötelekrül…

A hagyományos anyagokból készített kötél kiválóan használható tradicionális fahajók kötélzetének részeként

Kötelekrül…

A kötél különböző szálas anyagokból készített fonalak vagy huzalok összesodrásával és/vagy fonatolásával készült hosszúkás, nagyjából hengeres, flexibilis és elsősorban húzóerő fölvételére szolgáló termék. A hajózási műnyelvben a hajón található kötelek az ún. kötélzet részei. A kötélzet a vitorlás rendszerek kezelésének mindmáig meghatározó eleme, bizonyos szintű ismerete feltétele a vitorlás mesterség elsajátításának.

Fonatolt, kétrétegű kötél

A technikai fejlődés következményeként napjainkra rendkívül sokszínű és sokféle lett a kötélzet, szinte minden funkcióra külön típus létezik, de bizonyos kötelek többféle funkcióra is felhasználhatók. A határok elmosódását jól mutatja az a tény, hogy a szintetikus kötelek bizonyos típusainak szakítószilárdsága meghaladja az ugyanolyan átmérőjű (az állókötélzetben korábban kizárólagosan használt) acélsodronyét.

A kötél sodrásának lehetséges irányai: bal- (“S”), illetve jobbsodratú (“Z”) kötél

Természetesen a versenyvitorlázásban megkövetelt perfekcionizmusra (és költségekre) nincs szükségünk hobbivitorlázóként, azonban ez nem azt jelenti hogy mindent olcsó kötélre cserélhetünk; az eszköz megfelelő színvonalú működtetéséhez ugyanis bizonyos helyeken igenis szükségünk van jó minőségű (és ezért drágább) kötelekre is (albához, árbocmerevítéshez ne használjunk nyúlós kötelet), továbbá sok múlik magán a sportfelszerelésen is. Egész másmilyen kötélzettel látunk/láthatunk el egy kalózt mint például egy trapézos skiffet.