Időjárás


Hosszabb távú előrejelzés

Amit az időjárás-előrejelzésekről feltétlenül tudni kell

A Kárpát-medencén belül a Balatonnak is megvan a maga sajátos mikroklímája, sőt, maga a viharjelző rendszer három szektorú amelyek egymástól függetlenül is működnek (azaz ha figyelmeztető jelzés van pl. a Keleti-medencében, attól még lehet hogy a Középső-medencénél viharjelzés hiányában gondtalanul lehet strandolni). Ha tehát Budapesten netán változékony az időjárás, korántsem biztos hogy a Balatonnál is rossz az idő! Kétség esetén telefonálj munkatársunknak, aki közvetlenül a helyszínről ad felvilágosítást. Ne felejtsük azt sem, hogy vitorlázáshoz, szörfözéshez vagy egyéb sportokhoz (pl. egy izzasztó teniszmeccshez) sokszor kedvezőbb akkor az idő amikor nincs nyári kánikula és amikor egy nagyvárosban talán már hűvösebbnek éreznénk a hőmérsékletet a kívánatosnál.

Továbbá: a nagy közmédiákhoz kapcsolódó időjárás-előrejelzések, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat portáljai NEM az aktív szabadidős tevékenységek vagy pláne nem a vízi sportok szemszögéből értékelik az időjárás változásait, sőt, sokszor azzal ellentétesen. A Balaton vizének hőmérséklete általában már április elejétől alkalmas a vízi sportolásra (természetesen megfelelő felszerelésben), s a tó vize már ilyenkor is melegebb mint számos olyan helyen a világban ahol rendkívül aktív vitorlás- és szörfélet zajlik. Az itthon gyakran beharangozott “rossz idő” pedig sokszor végre a várva várt légmozgás megérkeztét is jelzi, hiszen senki vitorlázó nem akar szélcsendben, összeesett vitorlákkal ácsorogni a vizen.

Előre bejelentett oktatás időpontja nálunk tehát az időjárás miatt kizárólag csak akkor módosul, ha munkatársunk a tanuló felkészültségi szintjével összevetve azt indokoltnak látja. Ez esetben telefonon jelentkezünk és egyeztetünk. De nyitvatartásunk még hűvösebb idő vagy élénk szél esetén sem módosul, ilyenkor természetesen haladó oktatásainkat bonyolítjuk, vagy az elmélettel haladunk tovább.

A vitorlás- és windsurf versenyzők között világszerte a legáltalánosabban használt online előrejelzés a Windguru (lásd a táblázatot fenn). A vitorlázók a szélerősséget leginkább a Beaufort-skálával mérik, a szörfösök inkább a csomó mértékegységet használják (a Windguru-n egyéb mértékegységek is beállíthatóak). Egyéb portálok:
Országos Meteorológiai Szolgálat balatoni előrejelzése
Weatheronline

Jó szelet!