A windsurftől a kite-on át a stand up paddle board-ig

“Eddig minden rendben!”

Robby Naish 50 éves. Simon Schreyer és a Redbull interjúja 2013. április 22-én a windsurf legikonikusabb alakjával, aki “vénségére” még egy harmadik  sportág alapításánál is ott szorgoskodott. Vajon mit is gondol egy vérbeli windszörfös a suppozásról? Megtudhatjuk az alábbi beszélgetésből.

Megpróbálnád megfogalmazni mit is jelent számodra az óceán?
Amikor deszkával hasítok, egy bizonyos fokig a vízen járás élményét, és az ezzel járó nagyon különleges szabadságélményt. Csak én és a természet, gépek, vonóeszköz nélkül…

18 évesen lettél apa, de tinédzserként még bébiszitteltél is. Ezek szerint jól érzed magad a gyerekekkel? Milyen hatással van rád a jelenlétük?
Kedvelem a gyerkőcöket, bár nem vagyok a világ legtürelmesebb embere. Jól érzem magam a fiatalokkal és a legtöbb barátom nem is igazán korombeli…

A SUP evezés egyik legismertebb támogatója vagy. Egyből rákaptál amikor kipróbáltad vagy eltartott egy darabig amíg megszeretted?
Eltartott egy ideig. Úgy indult a dolog hogy pár manus evezőt vitt ki magával a 365 cm-es hullámlovas deszkán. Szörföztem néhány saját készítésű 365 cm-es deszkával és hamar ki is próbáltam az evezést velük, de nem nagyon villanyozott fel a dolog. Kezdetben a SUP inkább csupán egy újdonság volt, semmi más. De fokozatosan egyre többen kezdtek foglalkozni vele, és itt a Maui North Shore-on kezdődött el a “hátszelezés”.

Hogyan kezdted el a SUP beillesztését a Naish termékcsaládba?
Akkori deszkakészítőm, Harold Iggy és Mich Schweiger lelkes közreműködésével több olyan deszkát is azzal a hátsó gondolattal kezdtünk el fejleszteni, hogy divatba jöhet ez a sportág. Már a korai időkben is elmentem pár “hátszeles” menetre, de még sokáig az maradt a rögeszmém hogy nekem személy szerint mégiscsak jobb a szelet használni mint az evezőt, azaz a winszörföt és a kite-ot. Nagyobb hatást tett rám viszont az új sport hullámlovas potenciálja, különösen vacak hullámokban, továbbá a teljesen síkvizes adottságai. A SUP még a legkisebb hullámzást is élvezhetővé tette. Amúgy számomra egyértelműek voltak az olyan szempontok mint a fizikai edzés, mint rokon sportág vagy éppen közösségi tevékenység. Végeredményben csináltam végre valamit  amihez nem kellett a szél közreműködése! Aztán 2008-ban kijött a piacra az első sorozat, és keményen nyomtuk is neki…A SUP elég hamar igazi szenvedélyemmé és persze az üzletmenet nagyon fontos elemévé is vált.

Mit jelent számodra az 50 éves kor, hogy fogsz ünnepelni?
Ez tényleg magas szám…sőt, egy kicsit ijesztő is. De belül és az életben igyekszem olyan korúként viselkedni ahogy érzem magam, és ez a legtöbbször elég fiatal. Eddig minden oké! Most nem tervezek semmilyen nagy partit vagy ilyesmit, és remélem hogy a születésnap valahogy “becsúszik a radar alá”. Meglátjuk hogy hagyni fogják-e ezt a barátaim vagy sem!

Van valamilyen említésre méltó cápás sztorid?
Általában a cápák sokkal jobban rettegnek tőlünk mint mi tőlük. Csak nagy ritkán lehet olyannal találkozni amelyik kíváncsi és nem menekül el azonnal. A legneccesebb eset Japánban történt sok évvel ezelőtt, hullámlovaglás közben. A deszkámon ültem a hullámtörő vonalnál és egy cápa elúszott köztem és a barátom között, pont a lábaink között, és eltűnt előttünk. Azért volt félelmetes mert nem láttuk merre ment, mi voltunk az egyedüliek a vízben és nem volt kifejlődött hullámzás. Így óvatosan eveztünk hogy ne csapjunk nagy zajt és ne fröcsköljünk. Windszörfön, kite-on vagy SUP-on ez nem gond mert belelátsz a vízbe, gyorsan tudsz mozogni stb. Amikor egy csupasz deszkán ülsz félig a vízben, na az teljesen más helyzet.

Van valami tanácsod a fiataloknak?
Mindig azt mondom nekik hogy kövessék az álmaikat. A sport ereje megváltoztathatja a világot. Reményt, motivációt, magabiztosságot, barátságot ébreszt és érzékelhető célokat teremt a fiatalok számára. A vízisportok különösen hatásosak ilyen szempontból. Kint lenni a természetben, siklani a hullámokon keresztül, elkapni a szelet vagy a hullámokat és motorként használni a természet erejét nagyon kielégítő élmény. Kapj fel egy deszkát és irány a víz! Én arra is igyekszem rávenni őket hogy “húzzák ki a drótot”. A srácok manapság túl sok időt töltenek a számítógéppel és a telefonnal.

Ha annyira mázlisták lennénk hogy meghívást kapunk az egyik barbecue partidra, mi lenne a specialitásod?
Őszintén szólva nem vagyok jó a barbecuezásban, de a konyhában szívesen rendezek tivornyát. Sokféle olasz, ázsiai és mexikói kaját készítek…egy csomó fűszeres dolgot. Jóféle tésztát csinálok, ragut, curry-t…tényleg szeretek főzni. Vendégeknek általában valamilyen tésztát főzök de barbecuzok is ha muszáj…