Dahab, 2014. április

 köszönet Inónak a jó minőségű fotókért

Túrabeszámoló vázlatosan

Szállás: Ganet Sinai, közvetlenül a parton, vegyes minőségű szobákkal (lehetetett csereberélni)
Szélviszonyok: 0-4 Bft, jellemzően északi, termikus jellegű, a választott partszakasztól függően off-, side- vagy onshore (szélerő kevesebb a várhatóhoz képest, jellemzően reggel fújt és délutánra leállt)
Jellemzően használt vitorlaméretek: 5.6 – 8.2 (kivéve kezdő oktatást)
hullámzás: sima ill. barázdált vízfelület
Áramlás: kb. 0,2 m/s észak-déli irányú, a külső zátonyos résznél mérve
Árapály ingadozás: kicsi: 70 cm
Partszakasz: homokos, ill. homokos-kavicsos
Beszörfözhető vízterület: 3 terület a félhold alakú öbölben (sima vizes, enyhe hullámos, hullámos – ez alkalommal az enyhe szélviszonyok miatt az utóbbi terület nem volt használható)
Balesetveszélyek: bizonyos partszakaszokon kő- és korall, a beszörfözhető területeket elválasztó korallzátonyok letörhetik a szkeget amelyre nem érvényes a biztosítás. Kezdőknek javasolt a neoprén cipő.
Biztonság: a kölcsönzők által biztosított állandó figyelő- és motorcsónakos mentőszolgálat, a hullámos területen szörfözőknek vízhatlan tokban a kölcsönzővel való kommunikációt biztosító adó-vevő egység. A vízen tartózkodást egy táblán (felakasztható bilétákkal) tartják nyilván.
Kiknek való a helyszín: kezdőknek, középhaladóknak és profiknak egyaránt mivel mindenki megtalálhatja a tudásszintjének megfelelő helyszínt.
Kölcsönzési díj egy hétre (Harry Nass): 160+20eur (biztosítással, mely a szkeg sérülésére és más szörfössel való ütközésre nem terjed ki)
Összeköttetés van a Harry Nass kölcsönző két helyszíne között motorcsónakkal.
Rendelkezésre álló felszerelések: JP deszkák (többféle freestyle, ride, slalom kategória, 70-től 205 literig) és Neilpryde vitorlák (combat, fusion, döglöttmacska, 3.6-tól 8.2-ig)
Csereberélési lehetőségek: gyakorlatilag égtelen számú köszönhetően a a több száz felszerelésnek. Nagy méretű (8.2-es) vitorlából azonban csak korlátozott számú állt rendelkezésre.
A kölcsönző nyitvatartása: reggel 9-től du 5-ig.
Egyéb lehetőségek: vízisí, búvárkodás, beutazás a városba, kirándulás a környéken vagy egyéb bibliai vidékeken egészen Petráig vagy akár Jeruzsálembe. Összefoglalva: kiváló ár-érték arány (jelenleg olcsóbb sok hasonló kategóriájú görög szörfös helyszínnél), flottul megszervezett utazás, kiváló sportolási adottságok, maximálisan készséges helyi személyzettel. Nehézséget jelenthet az étkezési átállás (vigyázni kell a vízivással), valamint bizonyos esetekben (pl. nem szervezett hanem önálló közlekedésnél) a katonai ellenőrző pontok vagy a szociális állapotok által nehezített infrastruktúra. De hát ez nem Európa hanem az arab Észak-Afrika, annak minden sajátosságával és romantikájával. Jelenleg a bizonytalan politikai helyzet miatt a turisták többségét az új orosz középosztály alkotja, nyugatiak csak elvétve akadnak (2014. április).